Navigace

Tisková zpráva veletrh Antique 24.-27. 11. 2022

Podzimní veletrh Antique propojí minulost s přítomností

Na Novoměstské radnici v Praze se uskuteční tento týden veletrh Antique, potrvá od čtvrtka 24. do neděle 27. listopadu. Více než pět desítek starožitníků na něm představí to nejzajímavější ze své nabídky. Antique je tradičně největší a nejreprezentativnější přehlídkou starožitností v České republice.

Na letošním podzimním veletrhu chce Asociace starožitníků otevřít otázku vztahu starožitností a moderního umění. “ Většina starožitností, užitého umění i malby si totiž prošla dětskými léty, kdy byla nová, mladá a moderní. Ve své době představovaly moderní, současné umění ony,” vysvětluje Jan Neumann, prezident Asociace starožitníků. Starožitnosti z nich posléze vytvořil až čas, případně lidské uznání, že jsou kvalitní, cenné, výtvarně hodnotné či jinak zajímavé. “A v jednom ohledu dokonce starožitnosti zůstávají moderní stále, totiž v tom, že jsou esenciálním případem udržitelnosti. Lepší příklad udržitelnosti snad není,” zdůrazňuje Simona Šustková, 1. viceprezidentka Asociace starožitníků. “Dialog se současným uměním by měla navodit samostatná sekce tohoto umění, zejména obrazů žijících autorů,” upřesňuje vyznění veletrhu Simona Šustková. V expozici moderního umění budou k vidění obrazy například Jakuba Špaňhela, Dana Trantiny, Lukáše Miffky, Ivany Štenclové a dalších soudobých umělců, které představí galerie Graciano.

V expozicích padesátky obchodníků z celé republiky budou moci návštěvníci vidět i zakoupit kvalitní starožitnosti od šperků přes porcelán, sklo a stříbrné soubory až po hodiny a obrazy, a to ve všech cenových kategoriích. Obchodníci vždy na veletrh shromažďují novinky, které před tím ještě nabyly nabízeny v obchodech. Budou zde sběratelsky atraktivní skleněné vázy Loetz, Moser a Harrachov v expozici Starožitnosti – Antique i dalších, šperky českých a světových designerů. Chybět nebude sběratelský porcelán Rosenthal, Míšeň a Slavkov či Praha, české granáty, slavné české art deco nabízené například Starožitnostmi Michal Jankovský, empírové hodiny či likérový bar Baccarat dovezené firmou Antik Kureš, ale ani oblečení z 19. století v expozici Muzea starých časů či gobelíny a textilie prezentované Alma Antique.

Moderní umění zastoupí např. firma ArtKabinet Zíka, která vystaví skleněné objekty autorů Libenský – Brychtová a Reného Roubíčka. Restaurátorství Roto bude vystavovat ikonický nábytek známý pod názvem Tulipán od Jindřicha Halabaly. Pražská firma Antikvita pak nabídne mimořádné šperky se solitérními brilianty.

„Podzimní veletrh Antique má tradičně i charitativní náplň, letos jsme se rozhodli podpořit aktivity Nadačního fondu LA VIDA LOCA, který už sedmým rokem pomáhá uchovávat nejranější vzpomínky odloženým dětem. Projekt Život v kufříku tím pokládá zdravé základy identity těchto jedinců,“ říká Jan Neumann.

TZ_Veletrh_Antique_FIN

popisky foto