Navigace

Podzimní ANTIQUE se navrací spolu s trendy

Podzimní ANTIQUE se navrací spolu s trendy

Praha, 1.10. 2024

Stejně jako stále inspirativní a navracející se umělecké trendy z minulosti přichází na podzim v plné síle již 51. Veletrh starožitností ANTIQUE, který se bude konat 21.-24.11. 2024 v Novoměstské radnici na Karlově náměstí v Praze. Návštěvníci se mohou opět těšit na přehlídku těch nejlepších obchodů se starožitnostmi z Čech a Moravy. Organizující Asociace starožitníků se zaměří na téma: Umělecké trendy a jejich návraty a v tomto duchu se ponese celý veletrh. Prostory Novoměstské radnice se zaplní předměty, které dělaly parádu již v době svého vzniku a jsou inspirací dodnes. 

„Nikoho asi nepřekvapí informace, že se v dějinách umění vracejí či rozvíjejí dříve známé styly,“ uvádí prezident AS, Ing. Jan Neumann. „Například vykopávky po roce 1738 v Herkulaneu a v Pompejích vyvolaly nadšený zájem o antiku a první klasicistní návrháři byli inspirováni objevenými nástěnnými malbami a barevnými schématy. Na to pak navázali designéři pohánění napoleonskými imperiálními tendencemi a zrodil se klasicismus, který přijal jednodušší elegantnější vzhled a z vlnitých forem se staly lineární. Později, v průběhu 19. století se designéři a umělci otočili zády k vlastnímu době a začali zkoumat styly dřívějších věků, zejména středověku a na svět se dostaly historizující a silně dekorativní slohy jako novogotika, neorenesance a neorokoko. Je velmi zajímavé tyto vlivy odhalovat a sledovat. To samé se událo i ve 20. století v tak populárním art decu. Mnozí návrháři, např. Paul Follot, v rané fázi využili pro svou práci francouzský nábytek z 18. století, z něhož odstranili veškeré spirály a voluty a vytvořili jednodušší vzhled. Tím se skrze klasicismus či neoklasicismus dostal opět na výsluní vliv antiky. Když pak nastoupila exotická dřeva, jemný lak a slonovina, kombinací neoklasicisního stylu s neobvyklými materiály a africkými vlivy, vznikl zcela nový sloh art deco,“ dodává.

Podzimní veletrh každoročně bývá krásným předznamenáním adventu a je ideální příležitostí pořídit vánoční dárky s výhodou koncentrace všech zásadních obchodů do jednoho prostoru. Vystavovatelé sebou zpravidla přivážejí to nejlepší zboží a veletrh se tak stává výkladní skříní současných trendů.

„Na veletrhu je skutečně velká koncentrace kvalitního zboží, což vytváří konkurenci, která je výhodná právě pro nakupující,”  poznamenává viceprezidentka AS, Ing. Simona Šustková. „Mnoho lidí sem přichází i proto, aby se inspirovali, pobavili či zjistili, jak se v současné době pohybují ceny. Mám zkušenost, že si pak často i nakoupí. Starožitnosti nejsou jen bohatě vyřezávané kousky nábytku z 19. století, nebo krajinky ze stejné doby, ale i soudobě působící kousky ve stylu art deca či kubismu, vypadající díky použitým materiálům luxusně. Tyto věci lze snadno zakomponovat do minimalistického současného interiéru. To platí i o skle či porcelánu. Občas některé zlatnicky skvěle zpracované biedermeierovské šperky z 19. století připomínající kubistické návrhy a art decové kousky působí doslova moderně, jsou nositelné pro každou ženu,“ zakončuje.

Prodejní výstava je jedinečnou příležitostí zhodnotit stav a trendy současného trhu, případně doplnit sbírky, vhodně investovat či doladit interiér. Asociace starožitníků již tradičně nabídne služby poradny, kde zájemcům odborníci bezplatně posoudí a odhadnou cenu jejich starožitností. 

***

INFOBOX

Asociace starožitníků

Sdružuje obchodníky se starožitnostmi a jejími členy se mohou stát majitelé galerií, antikvariátů a aukčních síní, soudní znalci či restaurátoři. Usiluje o odborný rozvoj sběratelství a podnikání v oblasti starožitností. Provozuje Rudolfinskou akademii, rekvalifikační kurz s akreditací MŠMT, která poskytuje vzdělání v oblasti dějin umění a užitého umění. 

Kontakt pro další informace:

MgA. Sofie Šustková

marketing veletrhu ANTIQUE

pr@asociace.cz

777 079 402