Navigace

Jubilejní 50. ANTIQUE nalákal i mladší generace

Jubilejní 50. ANTIQUE nalákal i mladší generace

Praha, 25.4. 2024

Jubilejní 50. Veletrh starožitností ANTIQUE, který se konal od 18.- 21.4. na Novoměstské radnici v Praze, opět dokázal, že patří mezi nejvýznamnější události v oblasti starožitností a sběratelství v České republice a těší se již třicet let přízní nejen odborníků, ale i laické veřejnosti. Letos do výstavních síní zavítalo přes 6,5 tisíce návštěvníků, z nichž někteří se vraceli i opakovaně. Slavnostní duch významného jubilea oslavila téměř padesátka renomovaných obchodníku speciálně nablýskanou nabídkou starožitností, kterou měli návštěvníci možnost nejen vidět, ale v naprosté většině i zakoupit. K potěšení všech lze konstatovat, že vzrůstá zájem mladší generace 25-34 let, kterou v poslední době zaujal doposud opomíjený rozměr starožitností, jejich udržitelnost. 

Celkové tržby ve výši desítek milionů korun dokázaly, že zájem o investice do starožitností trvá. Nakupující však zajímá nejen možnost uložení peněz, ale i prostá záliba v obklopování se věcmi s příběhem. A tak se nadále rozvíjí trend z podzimu, kdy se rozevírá diverzita prodávaného zboží. V kombinaci s příznivými cenami nakupující zaujaly nejen investiční kousky, ale i starožitnosti střední a nižší cenové kategorie. 

Mimořádně se vydařila doprovodná dobročinná aukce starožitností ve prospěch Nadace Archa Chantal, na kterou věnovali exponáty vystavovatelé a členové Asociace starožitníků. Za přítomnosti zakladatelky nadace Chantal Poullain se vydražily předměty za téměř 100 000 Kč. Přesný výsledek i společně se sumou, která se vybrala do nadační kasičky, bude známý v následujících týdnech. 

Hlavní cenu odborné komise získaly unikátní astronomické hodiny Franz Rzebitschek od Galerie – Starožitnosti Ustar. Cenu prezidenta Asociace starožitníků si odnesla sbírka vzácného buquoyského skla, kterou na veletrhu představily Starožitnosti Michal Jankovský. Hlasování o nejlepší expozici vyhrál Antik Z. Sláma. 

Asociace starožitníků má radost, že se jubilejní veletrh podařil a děkuje všem návštěvníkům i vystavovatelům za jejich zájem a podporu. Vstupuje do další dekády plna naděje a odhodlání a těší se na podzimní již 51. Veletrh starožitností ANTIQUE.

 ***

Asociace starožitníků

Sdružuje obchodníky se starožitnostmi a jejími členy se mohou stát majitelé galerií, antikvariátů a aukčních síní, soudní znalci či restaurátoři. Usiluje o odborný rozvoj sběratelství a podnikání v oblasti starožitností. Provozuje Rudolfinskou akademii, rekvalifikační kurz s akreditací MŠMT, která poskytuje vzdělání v oblasti dějin umění a užitého umění. 

Kontakt pro další informace:

MgA. Sofie Šustková

marketing veletrhu ANTIQUE

www.iantique.cz

pr@asociace.cz

777 079 402