Navigace

Jarní ANTIQUE oslaví významné jubileum

Jarní ANTIQUE oslaví významné jubileum

Praha, 11.3. 2024

S příchodem jara se blíží letos jubilejní 50. Veletrh starožitností ANTIQUE, který proběhne 18.- 21.4. na Novoměstské radnici na Karlově náměstí v Praze. Pravidelné nejvýznamnější přehlídky tuzemského trhu se starožitnostmi se konají od roku 1998, tedy již přes čtvrt století, a těší se velké oblibě jak u odborníků a sběratelů, tak i u široké veřejnosti. Pořádající Asociace starožitníků zvolila symbolické hlavní téma: Skrytá hodnota starožitností: UDRŽITELNOST a to nejen proto, aby přiblížila další významný rozměr antikvit, ale aby odkázala i na stálost a smysluplnost samotného veletrhu. Připravovaný ANTIQUE se ponese ve slavnostním duchu a oslaví své významné jubileum bohatým doprovodným programem. 

„Veletrhy pořádala Asociace starožitníků od roku 1992 ve spolupráci s odbornou firmou a na první veletrhy Antik v paláci u Hybernů, v Obecním domě i v Jízdárně pražského hradu rádi vzpomínáme. Chtěli jsme uspořádat setkání kvalifikovaných starožitníků s přehlídkou nejlepších starožitností po vzoru zavedených zahraničních veletrhů. O několik let později jsme si uvědomili, že máme-li udržet veletrhy další dekády, musíme je začít pořádat sami. Šlo nám především o udržitelnost úrovně, cen i zájmu publika, a proto v červenci 1998 proběhl 1. Veletrh starožitností ANTIQUE pořádaný AS v Uměleckoprůmyslovém muzeu. Od té doby veletrhy organizujeme dvakrát do roka, prošli jsme Výstavní síní Mánes a nakonec jsme zvolili historické prostory Novoměstské radnice, kde jsme již mnoho let, a ve kterých oslavíme i naše neuvěřitelné jubileum, padesátku,” vzpomíná prezident AS, Ing. Jan Neumann.  

Asociace starožitníků dlouhodobě usiluje nejen o kultivaci obchodu se starožitnostmi a vzdělávání odborníků v praxi, ale i o šíření hlubšího smyslu celého oboru, a právě na veletrhu má možnost tyto myšlenky prezentovat. Návštěvníci se mohou těšit na zajímavé přednášky a doprovodné akce.

„Mnozí lidé si uvědomují, že ve starožitnostech je ukryta estetická vrstva, i že jsou vhodným prostředkem pro investice. Dřívější způsob života měl své klady, více se využívaly věci zděděné a méně nakupovaly věci nové. Šperky, mince, obrazy či vzácný porcelán a sklo v těžkých dobách válek a měnových reforem navíc posloužily jako přenos prostředků do nových časů. V současnosti vyvstalo nové téma, téma udržitelnosti životního prostředí naší planety, se kterým jsou starožitnosti v naprostém souladu. V minulosti vyrobené věci můžeme kombinovat se soudobým interiérem a omezit tak spotřebu věcí nových, jejichž výroba zatěžuje Zemi. Navíc jsou ekologické, vyrobené z přírodních materiálů bez lepidel a dalších chemických látek, takže jsou šetrné i k lidskému zdraví. Jedná se o nábytek, textilie, porcelánové servisy či skleněné sady, dekorační předměty, dokonce i šperky. Co je více udržitelné, než starožitnosti? ” ptá se viceprezidentka AS Ing. Simona Šustková.   

V poslední době je možné sledovat, že zájem o starožitnosti stoupá, nejen pro jejich investiční či estetický potenciál, ale pro samotný zájem obklopit se věcmi s příběhem. Na prodejní výstavě mají návštěvníci jedinečnou možnost zhodnotit stav a trendy současného trhu, případně doplnit sbírky, vhodně investovat či si doladit interiér. Asociace starožitníků také nabídne tradičně služby poradny, kam zájemci budou moci přijít pro bezplatné odborné posouzení a odhad ceny.

***

Asociace starožitníků

Sdružuje obchodníky se starožitnostmi a jejími členy se mohou stát majitelé galerií, antikvariátů a aukčních síní, soudní znalci či restaurátoři. Usiluje o odborný rozvoj sběratelství a podnikání v oblasti starožitností. Provozuje Rudolfinskou akademii, rekvalifikační kurz s akreditací MŠMT, která poskytuje vzdělání v oblasti dějin umění a užitého umění. 

Kontakt pro další informace:

MgA. Sofie Šustková

marketing veletrhu ANTIQUE

pr@asociace.cz

777 079 402