Navigace

Podzimní ANTIQUE ukázal, že zájem o starožitnosti stoupá

Podzimní ANTIQUE ukázal, že zájem o starožitnosti stoupá

Praha, 29.11. 2023

Od 23. do 26. listopadu se v Novoměstské radnici v Praze konal 49. Veletrh starožitností ANTIQUE, na kterém se již tradičně sešlo to nejlepší na českém trhu a starožitníci tak naplnili hlavní téma “rodinné stříbro”. Kvalitní nabídka se odrazila v rekordní návštěvnosti, která se vyšplhala na uctihodných osm tisíc návštěvníků. Podzimního veletrhu se zúčastnilo okolo 50 obchodníků se starožitnosti ze všech koutů republiky, kteří s pomocí zastřešující Asociace starožitníků nabídli návštěvníkům podívanou na světové úrovni.

Mezi návštěvníky opět převažovala laická veřejnost, která si díky veletrhu mapuje český trh se starožitnostmi a získává tak základní představu o jejich cenách. Na veletrh však zavítali i odborníci a sběratelé, kteří měli možnost prozkoumat raritní zboží všech kategorií. 

Naprostá většina prodávaného zboží byla ve střední a vyšší cenové kategorii a dle tržeb, které se celkově pohybovaly v desítkách milionů korun, lze usuzovat, že zájem o investice do starožitností stoupá. Potěšující je také fakt, že se opět rozevřela diverzita prodávaného zboží. Nepokračuje tak trend z let minulých, kdy se prodávaly spíše menší kousky jako šperky a mince. Naopak letos na podzim v prodejích převládaly dekorativní starožitnosti a výtvarné umění jako sošky, servisy, vázy, hodiny, obrazy apod. Ke změně trendu zajisté pomohlo, že právě takové zboží je v současnosti za velmi příznivé ceny. 

Návštěvníci projevili velký zájem o doprovodný program. Téměř všichni zavítali do expozice SVU Mánes, kde byl prezentován výběr děl minulých a současných členů spolku. Plné byly i přednáškové sály, jak na prezentaci působení SVU Mánes, tak na exkluzivním exkurzu hostující Pavly Janečkové Hájkové aka vintagekitchen.cz do způsobů stravování v minulosti. Největší úspěch opět zaznamenala poradna Asociace starožitníků, která odbavila na stovku zájemců o odborné posouzení a ocenění starožitností.

V rámci veletrhu se také udílela ocenění. Hlavní cenu odborné komise získal obraz Koupel od G. Courbeta, který na veletrhu představil obchod Starožitnosti Michal Jankovský. Cenu prezidenta Asociace starožitníků získal zlatý svatováclavský pětidukát z roku 1936, který byl vystaven v expozici eStarožitnosti.cz. Hlasování o nejlepší expozici, která věrně naplnila hlavní téma “rodinné stříbro”, vyhrála Alma Antique.

Asociace starožitníků děkuje všem návštěvníkům i vystavovatelům za jejich zájem a podporu. Těší se na kulatý jarní 50. Veletrh starožitností ANTIQUE, který se ponese ve slavnostním duchu.

 ***

Asociace starožitníků

Sdružuje obchodníky se starožitnostmi a jejími členy se mohou stát majitelé galerií, antikvariátů a aukčních síní, soudní znalci či restaurátoři. Usiluje o odborný rozvoj sběratelství a podnikání v oblasti starožitností. Provozuje Rudolfinskou akademii, rekvalifikační kurz s akreditací MŠMT, která poskytuje vzdělání v oblasti dějin umění a užitého umění. 

Kontakt pro další informace:

MgA. Sofie Šustková

marketing veletrhu ANTIQUE

www.iantique.cz

pr@asociace.cz

777 079 402