Navigace

Informace doprovodný program

Informace doprovodný program

LINK NA PRODEJ LÍSTKŮ:

https://tickets.nfctron.com/event/asociace-starozitniku-zs-1662377995641/veletrh-antique-2023-

DOPROVODNÉ PŘEDNÁŠKY:

SOUČÁSTÍ VSTUPENKY NA PŘEDNÁŠKU JE I VSTUP NA VELETRH!

SLÁVA A TRADICE SVU MÁNES

25.11. 11:00-12:30 (obřadní síň Novoměstské radnice)

přednášející: aka.m. Jaroslav Klát, PhDr. Michael Zachař – vedení spolku

Činnost Spolku SVU Mánes od založení v roce 1887 do přerušení v roce 1956.

Již od založení roku 1887 byl Spolek SVU Mánes úzce spjatý s moderní historií české výtvarné scény. Sdružoval umělce různých profesí od malířů a sochařů po architekty, skláře či fotografy. Od roku 1897 vydával časopis Volné směry, později Styl a řadu skvostných monografií. Pomáhal nejen tuzemským umělcům proniknout do světa, ale zprostředkovával zahraniční podněty domácí scéně. Stál za řadou významných výstav: Augusta Rodina (1902), Edvarda Muncha (1905), francouzských impresionistů (1907) a francouzských nezávislých umělců (1910). Mezi světové čestné členy spolku se řadily hvězdy jako Picasso, Chagall, Dalí, Le Corbustiér a Groipus. Z našich umělců nelze opomenout členství Baucha, Čapka, Filly, Gočára, Kupku, Ladu, Slavíčka, Toyen a Zrzavého. V roce 1930 vystavěl spolek jako své sídlo zcela unikátní funkcionalistickou polyfunkční budovu světových parametrů dle návrhu Otakara Novotného známou jako Mánes. Přestože spolek statečně přečkal nacistickou okupaci, chřadl pomalu pod tlakem komunistického režimu a byl nakonec rozpuštěn v roce 1956 rozhodnutím ministerstva kultury.

SVU MÁNES DNES

25.11. 13:00-14:30 (obřadní síň Novoměstské radnice)

přednášející: aka.m. Jaroslav Klát, PhDr. Michael Zachař – vedení spolku

Činnost Spolku SVU Mánes od znovuzaložení v roce 1990 do současnosti.

Roku 1990 obnovilo činnost Spolku SVU Mánes dvacet dva tehdy ještě žijících členů, mezi nimi malíři Bauch a Liesler či architekt Novotný. Spolek usiloval o plnou obnovu svého vlastnictví, což se bohužel nepodařilo, a tak se musel v roce 2004 přesídlit do budovy Diamant na rohu Lazarské a Spálené ulice. Na nové adrese již proběhla celá řada výstav, přednášek, gremií a osvětových sešlostí. Dnes spolek sdružuje 112 umělců, z nichž mnozí jsou pedagogy na prestižních uměleckých školách. Od roku 1997 vydává Listy SVU Mánes, příležitostné prémie, přičemž v posledních letech přechází mnoho činností na internetovou platformu. Během své porevoluční činnosti spolek spolupořádal celou řadu úspěšných výstav mj. na Pražském hradě – Má vlast, Světlo v obraze a Portrét v Čechách. 

INSPIRACE MINULOSTÍ NA TALÍŘI SOUČASNOSTI

26.11. 2023 – 11:00-12:30 (obřadní síň Novoměstské radnice)

přednášející: Mgr. Pavla Janečková Hájková neboli vintagekitchen.cz(IG profil:

https://instagram.com/vintagekitchen.cz?igshid=OGQ5ZDc2ODk2ZA==)

Máte rádi jídlo s příběhem? Zajímavá vás, co se u nás jedlo dříve a co bylo na dřívější stravě v porovnání s tou dnešní lepší? Přemýšleli jste někdy o tom, odkud pochází různé ingredience ? Pokud ano, bude vás zajímat přednáška Pavly Janečkové Hájkové alias Vintage Kitchen, která je autorkou úspěšné kuchařky Inspirace minulostí na talíři současnosti. Pavla již několik let studuje staré kuchařky, v kterých hledá zapomenuté ingredience nebo jejich zajímavou kombinaci, původní recepty převádí do dnes použitelné podoby. Prostřednictvím chutí a vůní vás přenese například do dob obrozeneckých nebo až do starého Říma. Na této napínavé a krásné cestě vás čeká plno objevů, díky nimž může být váš život o kousek bohatší a chutnější.

DOPROVODNÁ VÝSTAVA SVU MÁNES        

SOUČÁSTÍ VSTUPENKY NA VELETRH

Podzimní novinkou je navázání spolupráce Asociace starožitníků se současným Spolkem výtvarných umělců Mánes, který do prostor Novoměstské radnice poskytne umělecké artefakty svých členů. Díky novému partnerství návštěvníci veletrhu spatří soubor děl hodný označení „národní stříbro“. Touto speciální doprovodnou výstavou se tak pomyslně propojí svět starožitností se současným uměním.

SEZNAM UMĚLCŮ:

Ivana Bachová
Andrea Ballardini
Jan Bauch
Oldřich Blažíček
Jaroslav Dvořák
Jaroslav Grus
Arnošt Hofbauer
Ladislav Janouch
František Jiroudek
Alois Kalvoda
Jaroslav Klát
Aleš Knotek
Josef Liesler
Vojtěch Malaník
Zdenka Marie Nováková
Arnošt Paderlík
Jaromír Rybák
Jan Řeřicha
Jan Slavíček
T. F. Šimon
Jan Štursa
Max Švabinský
Jan Trampota
Jaromír Uždil
Bedřiška Uždilová
Blanka Valchářová
Hana Wichterlová
Matěj Zámečník
Bořivoj Žufan