Navigace

Podzimní ANTIQUE je stříbrem českého starožitnictví

Podzimní ANTIQUE je stříbrem českého starožitnictví

Praha, 13.11. 2023

Již příští týden od 23. do 26.11. 2023 se v Novoměstské radnici na Karlově náměstí v Praze otevře 49. Veletrh starožitností ANTIQUE pořádaný Asociací starožitníků. Zúčastní se ho renomovaní čeští starožitníci, kteří nabídnou návštěvníkům výběr nejlepších starožitností na našem trhu. RODINNÉ STŘÍBRO, hlavní téma letošního podzimu, v sobě skrývá nejen motiv dědictví a krásy stolování našich předků, ale odkazuje na skutečnost, že samotný veletrh je výkladní skříní českého starožitnictví.

Podle prezidenta AS Ing. Jana Neumanna se na veletrzích dvakrát do roka koncentruje kvalitní nabídka užitého umění. „Na aukcích se draží hlavně výtvarné umění, takže špičkové obrazy zvučných autorů se objevují spíše na nich, zatímco na veletrhu potkáte nejexkluzivnější kousky z umění užitého. Veletrhy, které kultivujeme dlouhé roky, jsou naším rodinným stříbrem.” říká. “Vystavovatelé jsou především zkušení obchodníci s kamennými obchody, ale účastní se ho i aukční domy např. EUROPEAN ARTS INVESTMENTS. Tento aukční dům letos vystaví práce Jiřího Koláře, například Ježíše Nazaretského v rozměru 30 x 85 cm, který bude prodáván za 330.000 Kč,” dodává.

Ing. Simona Šustková upozorňuje: „Starožitnosti Jankovský vystaví unikátní neorenesanční hodiny ze stříbra a horského křišťálu od vídeňského stříbrníka Hermanna Ratzensdorfera. Autor hodin se proslavil dokonalým zpracováním horského křišťálu, a prezentoval je na světových výstavách v Paříži 1855, Vídni 1873 a v Paříži 1878. Mnohé byly uložené v císařských vídeňských sbírkách a jejich prodejní cena je 599 000 Kč. Stejná firma vystaví luxusní zlatou soupravu, náušnice a náhrdelník, s diamanty briliantového brusu a smaragdy hmotnosti cca 14,18 ct v ceně 690 000 Kč. Největší jejich atrakcí bude práce od TOYEN.” 

Dále zmiňuje: „Cinolter Antiques nabídnou platinový Art deco náramek z 30. let 20. století s diamanty o hmotnosti 14,88 ct, či prsten z bílého 14-ti karátového zlata s diamantem briliantového brusu o váze 3,01 ct a dále luxusní platinový prsten s diamantem briliantového brusu o hmotnosti 4,20 ct. Všechny položky mají certifikaci špičkových evropských laboratoří.”

„Milovníky značek zaujme Koňské kopyto GUCCI, které nabídne Antikelen. V počátcích módního domu hrály koně velkou roli, protože ve 20. letech 20. století vyráběl kožené zboží pro jezdce na koních. Až později rozšířil sortiment o kožená zavazadla, doplňky a módu,“ zakončuje.  

Veletrh nabídne doprovodný program formou přednášek. Dvě mapují historii a současnost SVU Mánes a vzpomenou na velká jména jako Filla, Gočár, Kupka, Toyen a Zrzavý. Navazují na výstavu členů spolku, která proběhne v rámci veletrhu.    

Další přednáška nabídne populárně-naučný exkurz do způsobu stravování našich předků. Povede ji známá blogerka Pavla Janečková Hájková aka vintagekitchen.cz, která představí i svou kuchařku Inspirace minulostí na talíři současnosti. Tematicky navazuje na ukázku slavnostně prostřených stolů, které AS nabídne ve své expozici.    

V neděli 26.11. otevře své brány asociační poradna, kam bude možné přinést nejen „rodinné stříbro“, ale i další starožitnosti k bezplatnému odbornému posouzení a odhadu ceny. 

 ***

Asociace starožitníků

Sdružuje obchodníky se starožitnostmi a jejími členy se mohou stát majitelé galerií, antikvariátů a aukčních síní, soudní znalci či restaurátoři. Usiluje o odborný rozvoj sběratelství a podnikání v oblasti starožitností. Provozuje Rudolfinskou akademii, rekvalifikační kurz s akreditací MŠMT, která poskytuje vzdělání v oblasti dějin umění a užitého umění. 

Kontakt pro další informace:

MgA. Sofie Šustková

marketing veletrhu ANTIQUE

www.iantique.cz

pr@asociace.cz

777 079 402